[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Anleggsarbeidet i Olav Vs gate i Oslo har vært et foregangsprosjekt for bruk utslippsfrie maskiner. Foto: Dominique Sellier, DFØ

Offentlige byggherrer får nå et felles utgangspunkt de kan bruke i kunngjøringene – og leverandørene får et mer omforent krav fra byggherrene å forholde seg til.

Det er Cleancon-partneren Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) som har lansert nye miljøkriterier for anleggsanskaffelser.

Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn ser dette som et svært viktig miljø- og klimatiltak som vil være viktig for å få ned utslippene.

– En klarere og mer ensartet praksis vil bety mye for både oppdragsgivere og leverandører, slik at de tør satse på framtidsrettede null- og lavutslippsløsninger, sier Rotevatn.

DFØ har i samarbeid med eksperter på miljø, byggherrer, bransjen, innkjøpere og produsenter lagd et kriteriesett for anlegg. Kriteriesettet bidrar til effektivisering av anleggsanskaffelser ved å gjøre det enklere for innkjøpere å ivareta miljø i anskaffelsene, ikke minst ved at det blir mer forutsigbart for entreprenørene hvilke miljøkrav de skal levere på.

Innhold og bruk
Kriteriesettet inneholder miljøkrav til anskaffelser av for eksempel veger, bane, vann og avløp og havnearbeid. Du finner forslag til krav til materialer, avfallshåndtering, miljøledelse, kompetanse og bevaring av natur og terreng som kan brukes i konkurransegrunnlag. Kravene kommer i ulike ambisjonsnivå for å kunne tilpasses til lokalmarkedet og bidra til å fremme miljø og innovasjon hos leverandører.

Utslippene fra bygg- og anleggsvirksomhet utgjør ifølge en rapport fra Asplan Viak omtrent 15 % av klimagassutslippene i Norge i tillegg til å ha stor påvirkning på naturen. Sektoren står for de største utslippene i offentlige anskaffelser, og det er derfor viktig at miljøkrav blir inkludert i anskaffelsene for å redusere klima- og miljøbelastningen fra anleggsarbeid.

Ved bygging av veg er det et stort potensial for å minimere klimafotavtrykket ved å velge lavutslippsmaterialer. Utslipp fra maskiner og utstyr på anleggsplassen kan reduseres ved å be entreprenørene om å bruke biodrivstoff eller utslippsfrie teknologi, samt å ha god logistikk i prosjektet.

– Ambisiøse miljøkrav kan stimulere til innovativ utvikling av nye fremtidsrettede løsninger. Vi ser for eksempel stadig flere fossilfrie byggeplasser. Et annet eksempel er hvordan avfall reduseres og hvordan materialer kan gjenbrukes, sier direktør Dag Strømsnes i Divisjon for offentlige anskaffelser i DFØ.

Kriteriesettene videreutvikles fortløpende
Første versjon av kriterieveiviseren inneholdt utvalgte kriteriesett for bygg- og transportområdene. Nå er det utarbeidety kriteriesett på flere områder som leie av eiendom, IT-utstyr, mat og måltidstjenester og avfallshåndtering.

Det kommer også et kriteriesett for møbler 3. desember. Kriteriesettene oppdateres i tråd med utviklingen i teknologi og marked.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]