Cleancons prosjektmedarbeider Eline Olsson er godt fornøyd med arbeidet som Lillestrøm kommune og entreprenøren Håndverkskompaniet har lagt ned for å få etablert en utslippsfri byggeplass for den nye brannstasjonen på Lystad i Sørum.

Nordiske entreprenører leder an i utviklingen av en utslippsfri bygg- og anleggsbransje. Å være en «early mover» åpner også spennende markedsmuligheter viser en ny rapport.

Cleancon har, med bistand fra Endrava, utarbeidet en rapport om dette, som er basert på en spørreundersøkelse med entreprenører i Norge og Sverige. Formålet med rapporten er å rette søkelyset mot de markedsmulighetene som entreprenørbransjen i ØKS-regionen få ved å være early movers innen utslippsfrie bygg- og anleggsplasser.

Les Cleancons markedsstudie her: Markedsmuligheter for entreprenører ved å være early-movers

I et internasjonalt perspektiv ser ØKS-regionen ut til å lede an i utviklingen mot utslippsfrie bygg- og anleggsplasser. Det gjør at entreprenører i vår region vil være godt skodd til å møte fremtidige internasjonale krav.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Cleancons prosjektleder Jon Eriksen i Kunnskapsbyen Lillestrøm og byggherre Lillestrøm kommunes prosjektleder på byggeplassen, Linn Kristin Norbeck, er begge stolte over å ha sikret tilgang til denne enorme elektriske gravemaskinen.

Leder an i utviklingen
Foreløpig ser det ikke ut til at kravene som stilles internasjonalt er i nærheten av å være like ambisiøse som kravene offentlige byggherrer stiller i vår region. Fortsatt er det også noen år igjen før de utslippsfrie alternativene antas å kunne erstatte dagens fossile alternativer i alle segmenter og størrelser.

Men utviklingen går raskt. Utslippsfrie maskiner (elektriske, hydrogen- og biogassdrevne) tilbys i stadig flere maskinsegmenter og størrelser. Reduksjon av klimautslipp får stadig større oppmerksomhet. Utslippsfrie byggeplasser medfører dessuten bedre arbeidsmiljø på byggeplassene og for nærmiljøet rundt dem.

Krevende barrierer å bryte
Entreprenørbransjen møter likevel flere barrierer omstillingen til utslippsfrie bygg- og anleggsplasser. De største hindringene omfatter tilgjengelig teknologi, infrastruktur, kostnader, kravstilling fra byggherrer samt flere adferdsbarrierer.

Omstillingen til utslippsfrie bygg- og anleggsplasser representerer også utfordringer for infrastrukturen for produksjon, transport og distribusjon av utslippsfrie energibærere til bygg- og anleggsplassene. Utvikling av nye løsninger åpner også et mulig stort, fremtidig marked for økt lokal energiproduksjon og mer mobile og fleksible transport- og distribusjonsløsninger.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]