[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Slik skal Uno-X sin første hydrogenstasjon se ut. Fotomontasje: Tellef Dannevig og Aksel Warhuus, Asplan Viak
Slik skal Uno-X sin første hydrogenstasjon se ut. Fotomontasje: Tellef Dannevig og Aksel Warhuus, Asplan Viak

Den første hydrogenstastasjonen til Uno-X Kjørbo bygges ved hjelp av teknologi fra norske NEL ASA,. Dette blir verdens første hydrogenstasjon som bruker overskuddsenergi fra et plusshus til å produsere hydrogen.

Uno-X har tegnet avtale om bygging av sin første hydrogenstasjon – like ved E18 som er Norges mest trafikkerte vei. Hydrogenstasjonen skal bli like brukervennlig som dagens fyllestasjoner for bensin og diesel. Som den første i verden vil den også bruke overskuddsenergi fra et bygg til å produsere hydrogen.

– Hydrogenbiler vil spille en nøkkelrolle for å redusere utslippene fra veitrafikken. Derfor føles det godt for oss i Reitangruppens drivstoffselskap å ha på plass avtalen for den første av de 20 hydrogenstasjonene Uno-X skal bygge innen 2020. Over 80.000 biler vil passere stasjonen på Kjørbo daglig når den åpner til høsten, og vi har sterk tro på at mange av disse om få år er hydrogenbiler, sier administrerende direktør Vegar Kulset i Uno-X Gruppen.

Hydrogenbilen er like brukervennlig som dagens bensin- og dieselbiler, men med nullutslipp. Det er selvsagt en bonus at hydrogenbiler fortsatt kan kjøre i kollektivfeltet uten passasjer, også i rushtiden.

Hydrogenstasjonen på Kjørbo har fått 7,7 millioner kroner i støtte fra Enova. Akershus fylkeskommune har bidratt med 5,7 millioner kroner.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]