[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

– Vi er i gang med å utvikle en rekke førerløse maskiner, fortalte Dr. Rikard Mäki, som er direktør for Technology Planning & Public Funding hos Volvo
– Vi er i gang med å utvikle en rekke førerløse maskiner, fortalte Dr. Rikard Mäki, som er direktør for Technology Planning & Public Funding hos Volvo Construction Equiopment.

Omsorgsbygg i Oslo kommune er på jakt etter fossilfrie løsninger for varme og tørk av byggeplasser, transport og anleggsmaskiner. Hydrogenteknologien kan være en av løsningene.

Det kom fram på en workshop som Bellona og OREEC arrangerte for leverandører til anleggsbransjen – på Bellonahuset 20. april – for å kartlegge barrierer og muligheter for den fossilfrie byggeplassen.

Teknologiene for fossilfrie byggeplasser finnes, men noen må være villig til å gå foran og bane vei for at disse løsningene skal vinne frem. En pioner på dette området er Omsorgsbygg, som vil stille krav om reduserte utslipp fra byggeplasser og som baner vei for fossilfrie teknologier og løsninger. 31. mai er satt som frist for leverandørene til å gi innspill til Omsorgsbygg.

I anleggsbransjen er det mye å gå løs på, mener Dr. Rikard Mäki, som er direktør for Technology Planning & Public Funding hos Volvo Construction Equipment. Han er også ansvarlig for selskapets arbeid med hybridteknikk og intelligent sammenkoblede kjøretøyer.

Fremtidens maskiner
– Anleggsbransjen har ikke vært i nærheten av den produktivitetsøkningen vi har sett i industrien, sa Mäki, som fortalte at Volvo er i gang med å utvikle mindre førerløse maskiner, sammen med Skanska.

DSC_0504
– Hydrogen er velegnet både for anleggsmaskiner og til strømforsyning på anleggsplasser, sa direktør Jan Carsten Gjerløw i OREEC.

Flere av deltakerne pekte på oppstartskostnadene ved å ta i bruk ny teknologi som en av de mest åpenbare hindringene for en omlegging til fossile byggeplasser. At norske anleggsmaskiner går på avgiftsfri diesel er i så måte et svært dårlig incitament.

Samarbeidet mellom Volvo og Skanska innebærer at Volvo utvikler de tekniske løsningene, som Skanska vil teste ut i sine steinbrudd. Prosjektet (som har en ramme på 203 millioner svenske kroner) skal redusere utslipp, forbruk og totalkostnad for anleggsmaskiner, og samtidig øke produktiviteten.
Rikard Mäki deltar også i programmet «Den digitaliserade gruvan» som utforsker mulighetene for digitalisering av gruveindustrien.

Hydrogen på byggeplassen
OREEC-direktør Jan Carsten Gjerløw benyttet anledningen til å tale varmt for bruk av hydrogenteknologi på fossilfrie byggeplasser. Han påpekte at hydrogenbaserte brenselsceller er velegnet for anleggsmaskiner: – Hydrogen er også et godt alternativ der det trengs mye energi. Hydrogen kan også brukes til strømforsyning på anleggsplasser, sa Gjerløw.

OREEC skal jobbe med utvikling av nullutslipps anleggsmaskiner som en del av det treårige Interreg-prosjektet Blue Move (2015-2018), i samarbeid med svenske og danske partnere i Øresund-Kattegat-Skagerak-regionen.

Prosjektet skal utvikle forretningsmodeller produksjon for økt bruk av hydrogen i veitrafikken så vel som i nye anvendelsesområder. Anleggsmaskiner har et stort potensiale for nullutslipp, og hydrogendrift vil kunne gi en mye større autonomi enn batteri- eller kabelbaserte løsninger.
Hydrogendistribusjon ved store byggeplasser kan også dekke andre transportbehov i byen, med egen pumpe på utsiden av gjerdet av anleggsområdet.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]