[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Prosjektleder Kristian E. Vik mener Stortinget må sørge for at Norge får en hydrogenstrategi med klare mål.
– Norge har et stort potensial for å ta i bruk hydrogenteknologi til industri, nullutslippstransport – og lagring og eksport av energi, understreket Kristian E. Vik, som er prosjektleder i hydrogen-prosjektet Blue Move, som er finansiert gjennom EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Det var imidlertid som generalsekretær i Norsk Hydrogenforum har fikk taletid i Stortingets Energi- og miljøkomité, under høringen av «Kraft til endring – Energipolitikken mot 2030» (Stortingsmelding nr. 25, 2015-2016).
Etterlyste konkrete mål
Vik sa seg glad for at hydrogen var tatt inn i Stortingsmeldingen. Samtidig la han la heller ikke skjul på at den har et betydelig forbedringspotensial.
– Energimeldingen har riktignok fått inn et delkapittel om en hydrogenstrategi, men den er altfor vag. Meldingen trenger konkrete mål om utbygging av infrastruktur, understreket han.
Vik savner en tydelig plan for hvordan Norge skal bruke fornybar energi til å erstatte fossile energikilder og redusere utslippene.
Gode businessmuligheter
Det er betydelige gevinster å hente gjennom å koble det stasjonære energisystemet mot transportsektoren, fremholder Kristian E. Vik.
– Her er det muligheter for å skape bedre business for strømprodusentene. Hydrogen kan gi en boost til næringsutvikling i skjæringspunktet mellom kraftproduksjon og transport, hevder han.
Derfor et det også viktig å komme i gang med utbyggingen av en nasjonal infrastruktur for hydrogenstasjoner. Og det må skje nå – i 2016, understreker Vik.
– Ja, det er viktig dersom vi vil sikre etablering av nye arbeidsplasser hos norske aktører. De norske hydrogenaktørene vil være utsatt for hard internasjonal konkurranse. Tidlig etablering av et hjemmemarked er nødvendig for å bygge opp en norsk kompetanse, og skape et godt fundament for eksportaktivitet basert på norsk hydrogenekspertise.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]