Salget av utslippsfrie personbiler økte med 36 prosent i Norge i fjor. For hydrogenbiler var økningen hele 139 prosent.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Hydrogenbilen vil bli mer og mer aktuelt for stadig flere bilkjøpere i årene som kommer, mener Kunnskapsbyens prosjektleder Jon Eriksen, her avbildet sammen med hovedprosjektleder i Blue Move, Åse Bye hos Vätgas Sverige.
Hydrogenbilen vil bli mer og mer aktuelt for stadig flere bilkjøpere i årene som kommer, mener Kunnskapsbyens prosjektleder Jon Eriksen, her avbildet sammen med hovedprosjektleder i Blue Move, Åse Bye hos Vätgas Sverige.

Det viser nybilstatstikken for 2017 som Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) nå har presentert.
– Det er gledelig å se at det langsiktige arbeidet med tilrettelegging for hydrogenbasert nullutslippstransport har utløst en fin vekst i salget av hydrogenkjøretøy, sier generalsekretær Kristian Vik i Norsk Hydrogenforum.
Ifølge Vik har vi bare så vidt sett starten på dette.
– Brenselcelleteknologien er fortsatt i sterk modning og flere bilprodusenter skalerer nå opp til femsifret produksjonsvolum av hydrogenkjøretøy, understreker han.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Jon Eriksen (t.v.) og Kristian Vik (t.h.) benyttet anledningen til å møte konsernsjef Trevor Milton i Nikola Motor, da han var en snartur i Oslo for å fortelle om amerikanernes planer om store lastebilflåter drevet av hydrogen.
Jon Eriksen (t.v.) og Kristian Vik (t.h.) benyttet anledningen til å møte konsernsjef Trevor Milton i Nikola Motor, da han var en snartur i Oslo for å fortelle om amerikanernes planer om store lastebilflåter drevet av hydrogen.

Hydrogenbilsalget mer enn doblet
Antallet hydrogenbiler er fortsatt beskjedent. Regnet i prosent var det imidlertid salget av nye hydrogenbiler som økte mest fra 2016 til 2017. I fjor ble det solgt 55 nye hydrogenbiler. Året før utgjorde hydrogenandelen 23 biler.
Kunnskapsbyens prosjektleder Jon Eriksen i det EU-finansierte hydrogenprosjektet Blue Move er godt fornøyd med utviklingen.
– Hydrogenbilene er blitt attraktive ikke bare for entusiaster og offentlige foregangsvirksomheter. Nå ser vi også at private bileiere er i ferd med å komme på banen, påpeker Eriksen.

Venter fortsatt vekst
I 2017 ble det registrert 33.080 nye nullutslippsbiler. Andelen nullutslippsbiler utgjorde 20,9 prosent av nybilmarkedet i fjor, opp fra 15,7 prosent året før. Salget av utslippsfrie biler er ventet å øke ytterligere i 2018.
– Det er all grunn til å tro at salget av nullutslippsbiler vil fortsette å øke også i 2018, ettersom det kommer flere modeller som både har lenger rekkevidde, passer inn i familiesegmentet og vil ligge på et prisnivå som passer for flere, sier OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen.
Han tror at andelen nye registrerte nullutslippsbiler i 2018 vil ligge på anslagsvis 25 prosent av det totale nybilsalget.

Stor bruktimport
I tillegg til de nye nullutslippsbilene ble det bruktimportert 8.559 utslippsfrie personbiler i 2017.
– Mange av dem er så godt som helt nye. Det betyr at den norske personbilbestanden økte med mer enn 41,500 nullutslippsbiler i 2017, påpeker Solberg.
Det ble også registrert 917 nye og bruktimporterte elektriske varebiler i fjor.
Av en samlet norsk bilpark på rundt 2,7 millioner personbiler, utgjør rene elbiler nå drøye fem prosent, eller snaut 150.000 kjøretøyer, fremgår det av OFV sin årsoversikt.

Flere hybrider
I 2017 hadde personbilene med hybriddrift 31,3 prosent markedsandel. I 2016 var markedsandelen 24,5 prosent.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Generalsekretær Kristian Vik i Norsk Hydrogenforum, her sammen med og lederen i hovedutvalget for samferdsel i Akershus fylkeskommune, Solveig Schytz, under åpningen av Hyops nye hydrogenfyllestasjon på Høvik, rett før jul.
Generalsekretær Kristian Vik i Norsk Hydrogenforum, her sammen med og lederen i hovedutvalget for samferdsel i Akershus fylkeskommune, Solveig Schytz, under åpningen av Hyops nye hydrogenfyllestasjon på Høvik, rett før jul.

Lavere CO2-utslipp
Det er liten tvil om at den norske satsingen på elbiler og hybrider har gitt en meget god effekt på CO2-utslippet fra nybilparken, påpeker OFV. Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle førstegangsregistrerte nye personbiler i 2017 ble 82 g/km. Det er 11 gram lavere enn i 2016, og godt under regjeringens målsetting om 85 g/km i 2020.

Diesel over og ut
Salget av dieselbiler fortsetter nedover. Andelen nye personbiler med bare dieselmotor falt til 23,1 prosent i 2017, fra 30,8 prosent i 2016. For bare fem år siden – i 2012 – utgjorde dieselandelen over 64 prosent. Fokus på det grønne skiftet, strengere krav til utslipp og avgifter er trolig blant hovedårsakene til den kraftige dieselnedgangen.

 

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]