[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Bruk av arbeidsmaskiner som går på elektrisitet eller andre utslippsfrie energibærere er hovedmålet for det nye EU-finansierte prosjektet Cleancon.

Hovedprosjektleder Karin Nilsson (stående) og Jon Eriksen (t.h. for Karin) har fått med seg mange engasjerte prosjektpartnere.

– Det har varit väldigt kul att kicka igång det här projektet med er i höst och jag ser verkligen fram emot våra kommande aktiviteter tillsammans, säger huvudprojektledare för Cleancon, Karin Nilsson vid RISE.

RISE – Research Institutes of Sweden er lead partner i prosjektet, som inngår i Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak. Kunnskapsbyen Lillestrøm er prosjekteier på norsk side.

Cleancon-prosjektet (Clean Construction Machinery) hadde sin kick-off hos RISE i Lund mandag 9. og tirsdag 10. september. Der orienterte partnerne om pågående arbeid med anskaffelse av utslippsfrie leveranser og tjenester, hvilke utfordringer de står overfor, samt deres ambisjoner og planer for fremtiden.

– Cleancon-prosjektet skal være en katalysator for etablering av utslippsfrie arbeidsmaskiner og transportløsninger. Vi har lykkes med å sette sammen et sterkt og delingsvillig partnerskap, noe som lover godt for samarbeidet over landegrensen, sier Kunnskapsbyens Jon Eriksen, som er hovedprosjektleder på norsk side.

Bygger konkurransekraft
Han viser til at partnerne representerer offentlige virksomheter, utbyggere, maskin- og utstyrsleverandører, samt Østfold fylkeskommunes utlånsordning for fossilfrie arbeidsmaskiner.

– Vi skal gjøre leverandører bedre i stand til å møte kravene i offentlige og private anbud – og hjelpe kommunene til å stille riktige krav, sier Eriksen.

Gjennom det nystartede samarbeidet har partnerskapet klare ambisjoner om å kunne vise til redusert klimagassutslipp og lokal luftforurensning, økt etterspørsel etter utslippsfrie maskiner og en sterkere konkurransekraft hos leverandørene i regionen.

Bredt partnerskap
Partnerskapet består av følgende virksomheter og organisasjoner:

 • RISE – Research Institutes of Sweden, lead partner
 • Kunnskapsbyen Lillestrøm, prosjekteier på norsk side
 • Volvo Construction Equipment
 • PowUnit
 • VA Syd
 • Göteborgs Stads Leasing AB
 • LUP – Leverandørutviklingsprogrammet
 • Difi
 • Lillestrøm kommune
 • Viken fylkeskommune (tidl. Akershus og Østfold fylkeskommuner)
 • Lunds kommun
 • Eslövs kommun

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]