[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Volvo Construction Equipment samarbeider med Skanska, SINTEF og Ditio om å utvikle kunstig intelligens for anleggsmaskiner. Foto: Skanska

Cleancon-partner Volvo Construction Equipment utvikler kunstig intelligens (AI) for anleggsmaskiner, for å kunne bygge raskere, til en lavere kostnad og med mindre utslipp.

Gjennom Pilot-E-prosjektet «Datadrevet anleggsplass» skal Volvo – sammen med Skanska, SINTEF og software-selskapet Ditio –gjøre anleggsprosjektene mer effektive og klimavennlige. Konsortiet er det først i verden til å utvikle kunstig intelligens for anleggsmaskiner.

Utviklingsprosjektet har en ramme på 19 millioner kroner. Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova går inn med halvparten av dette gjennom den statlige finansieringsordningen Pilot-E.

Vil dele kommersielle løsninger
Prosjektet vil redusere utslipp på eksisterende anlegg og samtidig bane vei for fremtidige autonome og utslippsfrie anleggsplasser. Løsningen de utvikler vil bli gjort tilgjengelig også for andre entreprenører.

– Prosjektet sikter på å skape betydelige kutt i både tidsbruk, utslipp og anleggskostnader. Målet er å gjøre løsningen kommersielt tilgjengelig for alle. Skal vår bransje nå bærekraftmålene, må vi gjøre det sammen, understreker prosjekteier Jo Mortensen i Skanska Digital.

14 millioner til utslippsfrie byggeplasser
Kraftselskapet BKK og åtte partnere i byggebransjen er tildelt 14 millioner kroner i Pilot-E-midler for å skape utslippsfrie byggeplasser ved å sørge for tilstrekkelig effekt og energi til disse byggeplassene.

– Batterileverandørene er nesten klare, men mangler etterspørsel. Maskinprodusentene mangler etterspørsel fra markedet. Maskinutleierne har ikke mulighet til å ta den økonomiske risikoen ved å kjøpe inn elektriske maskiner før etterspørselen er stor nok. Entreprenørene har lite kjennskap til løsningene, og venter at byggherrene skal sette krav om utslippsfrie løsninger. Det er også begrenset kapasitet i strømnettet, påpeker prosjektleder Louise Sondrup i BKK.

Norsk prosjektleder for Cleancon, Kunnskapsbyens Jon Eriksen er helt enig med Louise Sondrup i BKK: – Her må vi åpenbart snakke sammen for å finne løsninger, sier Eriksen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]