[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

– Elektrifisering med hydrogen er interessant for tunge kjøretøyer som søppelbiler, sier Hans Zackrisson, sjef for kjøretøyutvikling hos Renova. Foto: Renova

Renova, PowerCell Sweden AB, Scania og JOAB har gått sammen om utviklingen av en hydrogenelektrisk søppelbil.

Søppelbiler er energikrevende. I tillegg til fremdrift skal brenselcellene også levere strøm til lasting og komprimering. Foto: Renova

I tillegg til den elektriske drivlinjen, drives også lasting og komprimering av avfall med strøm produsert av brenselceller. Renovas oppdragsgiver, Göteborgs Stad, er opptatt av å forsere utprøvingen av hydrogendrevne søppelbiler. To slike søppelbiler blir nå satt i drift.
– Dette samarbeidet gir oss en god og seriøs mulighet til å teste ut en nullutslippsløsning basert på brenselceller og hydrogen, under reelle forhold, sier Peter Årnes, strateg hos Göteborgs Stad.
Utviklingsarbeidet har fått statlig støtte fra Energimyndigheten. Renova og PowerCell får også bidrag fra EU-prosjektet Revive, i EU-programmet FCH JU. Prosjektet som går over fire år, støtter utviklingen av hydrogendrevne søppelbiler i en rekke europeiske byer.

Velegnet for tunge nyttekjøretøyer
– Elektrifisering med hydrogen er et veldig interessant alternativ for tunge nyttekjøretøyer som søppelbiler, sier Hans Zackrisson. Han er sjef for kjøretøyutviklingen i renovasjonsselskapet Renova som henter avfall fra Gøteborg og hele Vestsverige.
Han betrakter hydrogen som fremtidens drivstoff for renovasjonsselskapet. Zackrisson tror en stor del av Renovas kjøretøyflåte vil bestå av hydrogendrevne søppelbiler i 2030, men ikke nødvendigvis bare fra Scania. Hyundai har store hydrogenambisjoner i lastebilsegmentet,
– Det virker som det skjer en omfattende industriell utvikling på dette området. Volvo og Daimler, som er to av verdens største lastbilprodusenter, vi nå samarbeide om storskalaproduksjon av brenselsceller, påpeker han.

Kurt Dahlberg, adm. direktør for Hynion Sverige AB, ser frem til å starte opp hydrogenstasjonen i Gøteborg. Foto: Ulf Hafseld, Hynion

Cleancon følger utviklingen
Zackrisson påpeker at hydrogensøppelbilene – som har alle fordelene til batterielektriske biler – også har beholdt mange av fordelene til fossile brensler, som lang rekkevidde, driftstid og lastekapasitet.
Prosjektleder i Cleancon, Jon Eriksen hos Kunnskapsbyen Lillestrøm, følger utviklingen av hydrogendrevne nyttekjøretøyer med stor interesse.
– Dette er et kjøretøysegment som også er interessant for anleggsbransjen, sier Eriksen.
De to søppelbilene i Gøteborg er basert på samme grunnmodell som hydrogenlastebilene til Asko i Trondheim. Søppelbilene som er på 27 tonn, drives av et brenselcellesystem med en effekt på 100 kW, levert av PowerCell. Bilen har dessuten et 56 kWh litiumionbatteri.
Med full tank (33 kilo hydrogen) har søppelbilene en rekkevidde på over 400 km, pluss 50 km på batteriet.

Hynion leverer hydrogen
Renova har inngått en avtale med Hynion som vil levere hydrogen til søppelbilene fra sin stasjon i Gøteborg.
I påvente av et mer omfattende nettverk av hydrogenstasjoner, betrakter PowerCells administrerende direktør Per Wassén søppelbiler som et ideelt første skritt i elektrifiseringen av tunge transportkjøretøyer.
– De kjører etter faste ruter og kommer alltid tilbake til utgangspunktet når arbeidsskiftet er fullført, noe som betyr at behovet for fyllestasjoner er sterkt begrenset,sier han.
Ulf Hafseld, administrerende direktør for Hynion AS i Norge, forteller at de nå har tatt fatt på arbeidet med å få gjenåpnet stasjonen som selskapet nylig overtok fra Woikoski.
Kurt Dahlberg, adm. direktør for Hynion Sverige AB, ser frem til å starte dette samarbeidet og utvide kundegrunnlaget.
– Vi leverer allerede til hydrogenbiler i Norge. Nå går vi også inn på forsyning av lastebiler, sier han.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]