[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Norsk prosjektleder Jon Eriksen hos Kunnskapsbyen Lillestrøm og Anna Cornander, prosjektleder for Cleancon hos RISE Research Institutes of Sweden, gleder seg til å ta fatt på et nytt 3-årig samarbeidsprosjekt sammen med et svært kompetent partnerskap innen utslippsfrie anleggsplasser. Foto: Volvo Construction Equipment

Samarbeidsprosjektet Clean Construction Machinery (Cleancon II) er tildelt EU-finansiering gjennom Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-programmet til et treårig oppfølgingsprosjekt.

Det grenseoverskridende prosjektet i det sørlige Skandinavia skal, som sin forgjenger (Cleancon I,) fungere som en katalysator ved å sette reell fart på omstillingen av arbeidsmaskinbransjen i regionen og fremme anvendelsen av utslippsfrie kjøretøy og arbeidsmaskiner.

– Jag ser fram emot att fortsätta driva detta viktiga område framåt och att hitta lösningar på utmaningarna tillsammans med vårt konsortium, säger projektledare fòr Cleancon II, Anna Cornander på RISE Research Institutes of Sweden.

– Prosjektet tar mål av seg å øke bruken av ny teknologi innenfor en krevende sektor. Vi har kommet et godt stykke på vei med å fremme bruk av utslippsfrie arbeidsmaskiner, men ser at vi fortsatt har en lang vei å gå før de utslippsfrie maskinene er et vanlig syn på bygg- og anleggsplasser, sier Jon Eriksen hos Kunnskapsbyen Lillestrøm, som er prosjekteier på norsk side.

Rekordmange søknader

RISE og Kunnskapsbyen nådde frem med prosjektsøknaden i skarp konkurranse med en rekke sterke søknader. Den første søknadsrunden for programperioden 2021-2027 satte nemlig ny rekord. Det ble behandlet hele 33 søknader om til sammen 93 millioner euro.

– Vi har tagit emot många bra ansökningar, men på grund av begränsade medel har beslutsfattarna varit tvungna att ta svåra beslut och fått prioritera de bästa projekten, siger Magnus Schönning, programchef Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

18 prosjekter kom igjennom nåløyet hos styrings- og overvåkningskomiteen til Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak, med en samlet finansieringstildeling på 37,7 millioner euro.

En 3-årig videreføring av Cleancon for perioden 2023-2025 var blant prosjektene som ble innvilget finansiering.

Samarbeid er nøkkelen

Cleancon har fokus på hvordan offentlige og private aktører kan gå sammen om å etterspørre og tilrettelegge for utslippsfrie arbeidsmaskiner el-, hydrogen- og biogassdrevne maskiner på en bedre måte, blant annet ved å styrke kompetanse og forståelse for hvordan man kan legge til rette for og kreve utslippsfrie anleggsplasser gjennom offentlige anskaffelser.

Partnerskapet er også opptatt av samarbeidet mellom offentlige og private aktører for å finne gode infrastrukturløsninger for midlertidig tilgang på el, biogass og hydrogen, for å utløse økt bruk av utslippsfrie bygg- og anleggsmaskiner på byggeplasser.

Videre vil prosjektet i den kommende perioden se på nye forretningsmodeller som vil muliggjøre bedre kontroll med den komplekse verdikjeden, for å utløse et potensial for økt bærekraft.

Læring gjennom demo-prosjekter

Demo-prosjekter gir erfaring og lærdom både i planleggingsfasen og gjennomføringsfasen, samtidig som de bidrar til økt etterspørsel etter utslippsfrie maskiner og reduserte klimagassutslipp. Prosjektet anser derfor demonstrasjonsprosjekter som meget verdifulle og vil også i den kommende prosjektperioden derfor gjennomføre flere slike prosjekter:

 • Både svenske Nilsson Energy og norske NAPOP vil demonstreremobile energistasjoner basert på brenselcelle-teknologi for å vise viser hvordan fornybart hydrogen kan levere CO2-fri energi til byggeplasser eller dekke andre midlertidige energibehov som for eksempel kulturarrangementer eller flyktningleirer.
 • Peab vil analysere overgangen til elektriske, batteri- eller hydrogendrevne maskiner, noe som også vil bidra til løsninger som kan oppfylle selskapets strategiske mål.
 • Lillestrøm kommune vil demonstrere CO2-gevinster ved å bruke utslippsfrie anleggsmaskiner i forbindelse med et kombinert vei-, vann- og avløpsprosjekt.
 • Lunds kommun vil dessuten gjennomføre et helt utslippsfritt byggearbeid ved hjelp av mindre maskiner som anses å være lettere å få tak i.
 • Lunds kommun vil også gjennomføre et planleggingsarbeid for utrulling av storskala robotdrift, gjennom testing og evaluering av robotgressklippere på fem ulike lokasjoner.

Bredt partnerskap

Cleancon II-partnerskapet består av aktører med en utstrakt delingskultur. I tillegg til RISE og Kunnskapsbyen deltar også følgende bedrifter, forsknings- og utdanningsinstitusjoner og offentlige virksomheter:

 • Eslövs kommun
 • Göteborgs Stads Leasing
 • Lunds kommun
 • Nilsson Energy
 • Peab Anläggning
 • Tekniska Högskolan i Jönköping
 • Volvo Construction Equipment
 • DFØ – Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
 • Eviny
 • Lillestrøm kommune
 • NAPOP
 • NASTA
 • NILU – Norsk institutt for luftforskning

Dette partnerskapet har et bredt kontaktnett som kan nå ut til et stort antall premissgivere, kommuner, private eiendomsutviklere, entreprenører, maskinleverandører og andre interessenter.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]