[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

NAPOPS pilotprosjekt, rett inntil et stort boligfelt, er Europas første hydrogendrevne anleggsplass.

Elektriske anleggsmaskiner og batterikontainere blir forsynt med strøm fra en hydrogenbasert energistasjon på et nytt rehabiliteringsprosjekt i Oslo.

Det er Cleancon-partner NAPOP som har satt opp anlegget. Hydrogenselskapet skal demonstrere bruken av hydrogen på en utslippsfri anleggsplass.

NAPOP samarbeider med Oslo kommune (Oslo VAV), Hafslund og Steg Entreprenør om nullutslippsprosjektet. Pilotprosjektet i Kruttverkveien leverer energi til anlegget som foretar strømperenovering av spillvannsledning og utblokking av vannledninger.

Det har til nå vært mye snakk om bruk av hydrogen i forbindelse med utslippsfrie bygg- og anleggsplasser, men lite konkret har skjedd før nå, påpeker Jon Eriksen i Kunnskapsbyen Lillestrøm, som er norsk prosjektleder i Cleancon.

– Vi er derfor veldig glade for at både NAPOP og Nilsson Energy er med i Cleancon, to selskaper som kan levere mobile løsninger basert på hydrogen velegnet for denne type behov for midlertidig energiforsyning. Videre er det gøy å se at selv om dette er et NAPOP-anlegg så kommer hydrogenlageret fra svenske Nilsson Energy med tanker fra Umoe, sier han.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Operativ leder i NAPOP, Aage Bjørn Andersen (t.h.), demonstrerer strømgeneratoren som går på hydrogen. Cleancons prosjektleder Jon Eriksen og Erland Heum (t.v.), forretningsutvikler hos Eviny, følger interessert med.

Velegnet hydrogen-demo
Avdelingsleder Espen Glømme hos Steg Entreprenør forteller at de har flere prosjekter hvor det er krevende å få energibehovet dekket fra eksisterende infrastruktur.

– I og med at prosjektet har krav om å være utslippsfritt, så ble vi veldig nysgjerrige da NAPOP kontaktet oss for å høre om vi var interessert i å ta i bruk grønt hydrogen som energibærer. Vi er veldig stolte av å være med på å demonstrere alternative nullutslippsløsninger for bransjen, sier han.

Energistasjonen og tilhørende infrastruktur til anleggsprosjektet blir levert av NAPOP AS. Hafslund er med som industriell partner. Demonstrasjonsprosjektet har mottatt støtte fra Oslo kommune gjennom Klima- og energifondet.

Daglig leder i NAPOP, Terje Paulsen, sier at selskapet har som ambisjon å etablere infrastrukturer for bred bruk av hydrogen for bygge- og anleggsektoren, både til elektrisk produksjon, leveranse av varme, samt hydrogen som drivstoff til tyngre anleggsmaskiner.

God løsning der nettet er svakt
Oslo kommune har som mål at alle deres egne byggeplasser skal være utslippsfrie innen 2025 – en ambisjon alle de store bykommunene i Norge har sluttet seg til. NAPOP-prosjektet vil bygge erfaring med en nullutslippsløsning som vil bidra til å sikre denne overgangen.

– Ikke alle utslippsfrie byggeplasser vil få tilgang til tilstrekkelig effekt fra strømnettet. Det er positivt å se at aktørene jobbe sammen for å finne de løsningene vi trenger for utslippsfrie anleggsplasser, sier Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo.

Hun tror en kombinasjon av strømtilførsel fra nett, batterier og hydrogen vil være nødvendig for å kunne operere nullutslippsløsninger effektivt.

Et foregangsprosjekt
Prosjektet har som mål å definere sikre rammer for etablering av en grønn hydrogeninfrastruktur som er tilpasset bygge- og anleggssektoren. Prosjektet skal levere forslag til veiledere og rammeverk for bruk av hydrogen i bygg og anleggssektoren. DNV benyttes som rådgiver og det vil være tett dialog med DSB og Oslo Brannvesen både før og under demonstrasjonen.

Utover dette vil prosjektet også vurdere i hvilke settinger grønt hydrogen vil være en konkurransedyktig energibærer på bygg- og anleggsplasser på et mer generelt grunnlag.

Om NAPOP
NAPOP AS arbeider med etablering av hydrogenverdikjeder for produksjon, distribusjon og avsetting. Selskapets første produkt, energistasjonen NAPOP H2ES, som leverer mobil produksjon av elektrisk energi, er godt egnet for bygge- og anleggsvirksomheten. NAPOP utvikler også varmesentraler med hydrogen som energibærer. Selskapet ble etablert i 2021.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]