Regionala utvecklingsnämnden i Malmö har godkänt en avsiktsförklaring mellan Region Skåne, Malmö Stad och Air Liquide att arbeta för en ny vätgastankstation.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

img_8834
Malmöbesökare i vätgasbil kan snart tanka längs med motorvägen till Köpenhamn. Här Ola Solér från BlueMove (till vänster) och Jean Nelson från Hyundai under ett besök tidigare i höstas.

En ny vätgastankstation i Malmö ska ägas och drivas av en marknadsaktör. Diskussioner med Air Liquide om en strategisk satsning i Malmö pågår som en del av Interreg-projektet Blue Move där Region Skåne medverkar.

– Region Skåne har länge legat långt framme i att skapa alternativ till fossila bränslen för att kunna avveckla dessa, därför är det naturligt att uppmuntra till att det etableras en kedja av vätgastankstationer från Hamburg till Oslo. Det är bra om olika icke-fossil prövas för att se vilket eller vilka som blir tekniskt och kommersiellt fungerande i framtiden, säger regionala utvecklingsnämndens andre vice ordförande Pontus Lindberg (m).

Malmö Stad är positiva till en tankstation längs med motorvägen till Köpenhamn och till insatser för att etablera en ny vätgastankstation. Representanter från Air Liquide och Malmö Stad har ställt sig positiva till en gemensam avsiktsförklaring som reglerar parternas åtaganden. Ambitionen är att inom ett år få till ett beslut om ny vätgastankstation.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]