En ny støtteordning fra Enova til bygging av fyllestasjoner for hydrogen utløser avmålt begeistring hos de to norske stasjonsaktørene Hyop og UNO-X, som hadde håpet på en mer offensiv satsing.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

– Hydrogen vil kunne bli en viktig bidragsyter i å gjøre transportsektoren utslippsfri, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad. Foto: Enova
– Hydrogen vil kunne bli en viktig bidragsyter i å gjøre transportsektoren utslippsfri, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad. Foto: Enova

 

– Det er bra det kommer en utlysning. Vi stiller oss positive til alle som vil støtte opp om den infrastrukturen vi trenger for å få i gang hydrogen i transportsektoren, sier daglig leder Roger Hertzenberg i Uno-X Hydrogen.
Daglig leder i Hyop, Ulf Hafseld, synes også det er bra at en ordning kommer på plass – selv om støtteordningen er innrettet på en slik måte at selskapet ikke kan bruke den.
– Det er positivt at det kommer offentlig støtte til å bygge hydrogenstasjoner. Men vi kan ikke nyttiggjøre oss av dette, så lenge det ikke er noen driftsstøtte. Ordningen garanterer driften i tre år. Da blir det vanskelig for vår del – uten en solid finansiell aktør i ryggen, sier Hafseld, som håper Norge etter hver kan komme opp på nivå med EU som gir 70 prosent i støtte til hydrogenstasjoner.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Ulf Hafseld i Hyop (t.v.) og Roger Hertzenberg i Uno-X Hydrogen roser Akershus fylkeskommunes mangeårige støtte til utbygging av infrastruktur for hydrogen, og håper de øvrige fylkeskommunene – og staten – nå vil komme etter.
Ulf Hafseld i Hyop (t.v.) og Roger Hertzenberg i Uno-X Hydrogen roser Akershus fylkeskommunes mangeårige støtte til utbygging av infrastruktur for hydrogen, og håper de øvrige fylkeskommunene – og staten – nå vil komme etter.

Bygger på 22 dager
Enova har nå iverksatt et nytt program med en årlig utlysing av støtte til bygging av fyllestasjoner for hydrogen.
– Når hydrogenkjøretøy blir konkurransedyktige, vil hydrogen kunne bli en viktig bidragsyter i å gjøre transportsektoren utslippsfri, påpeker administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Årets utlysning tar høyde for å gi tilskudd til tre nye hydrogenstasjoner. Støtten vil utgjøre inntil 40 prosent av godkjente prosjektkostnader.
– Jeg er spent på å se hva denne ordningen vil utløse av nye stasjoner, sier Jon Eriksen i Kunnskapsbyen Lillestrøm, som er norsk prosjektleder i Blue Move.
40 prosent offentlig er for øvrig det støtte er det Uno-X Hydrogen har satt som minimumskrav for å satse.
– Vi har alt klart for å starte når vi får finansiering. Med alle tillatelser på plass, trenger vi bare 22 dager for å få opp en stasjon, sier Hertzenberg.

Hvam fremst i løypa
Uno-X Hydrogen har allerede lansert en ambisiøs plan for utbygging av 20 stasjoner innen 2020, har foreløpig bare én stasjon, i Sandvika. Planen innebærer utbygging av stasjoner i alle de største byene og i korridorene mellom den.
– Foreløpig har vi fått Enova-støtte til å bygge to stasjoner i Bergen. Men der venter vi – og 23 hydrogenbiler – fortsatt på at den offentlige saksbehandlingen skal bli ferdig, forteller han.
Selskapets planer om en stasjon på Hvam i Skedsmo kommune ligger også langt framme i løypa.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

– Jeg er spent på å se hva denne ordningen vil utløse av nye stasjoner, sier prosjektleder Jon Eriksen i Blue Move.
– Jeg er spent på å se hva denne ordningen vil utløse av nye stasjoner, sier prosjektleder Jon Eriksen i Blue Move.

En varslet tsunami
Roger Hertzenberg er ikke i tvil: Skal vi klare å nå klimamålene våre, er brenselscellebilen et av de verktøyene vi må ta i bruk.
– Hydrogenteknologien er en tsunami som kommer. Det er bare et spørsmål om tid. Vi er opptatt å akselerere utbyggingen av stasjoner for å gi hydrogenbilmarkedet en rask oppstart i Norge, sier han.
Både Hafseld og Hertzenberg roser Akershus fylkeskommune for å ha tatt ledertrøya når det gjelder utbygging av infrastruktur for hydrogen. Flere fylkeskommune er i ferd med å følge etter.
– Vi er også i samtaler med Trøndelag, Sogn og Fjordane, Hordaland, Østfold, Hedmark, Oppland og Oslo. Dessuten er det mange lokale initiativ som vil jobbe sammen med oss. Vi er klare til å rulle snøballer der det er snø, sier Hertzenberg.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Hydrogen som nullutslippsbrensel er en god klimaløsning for store deler av landtransporten. Illustrasjon: Enova
Hydrogen som nullutslippsbrensel er en god klimaløsning for store deler av landtransporten. Illustrasjon: Enova

Bygger for framtiden
Enova ønsker en tilpasset og målrettet utbygging av infrastrukturen, og vil følge utviklingen i tilbudet av kjøretøy nøye. Hydrogenstasjoner som har et visst kundegrunnlag vil bli prioritert i konkurransen om midlene.
– Det bedrer lønnsomheten i prosjektet og gjør at vi får fram brukserfaringer så tidlig som mulig. Stasjoner som knytter til seg større bilflåter innen nærings- og kollektivtransport kan gi nyttige driftserfaringer raskt, sier Nakstad.
Enova har satt 29. september som søknadsfrist for årets utlysing, med mål om tildeling i november. Hydrogenstasjonene som får støtte i denne runden, skal være i drift senest 1. september 2019.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]