Brintbranchen har netop udarbejdet en analyse og rapport om brintbilisters køreoplevelser. Rapporten ”At køre på brint – et brugerperspektiv på brintbiler” er baseret på en lang række interviews med danske brintbilsbrugere, og sætter fokus på drivkræfter og barrierer ved brint til transport.

”Det er en vigtig rapport, som samler de erfaringer, der er gjort sig den sidste årrække i Danmark. Vi har haft en fornemmelse af at der generelt har været stor tilfredshed blandt brugerne, men det er dejligt at kunne få bekræftet, at det også er tilfældet”, siger direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen.

Folkemøde med fokus på brugeroplevelser
På dette års Folkemøde afholdt Brintbranchen et arrangement med Jesper Theilgaard som vært med afsæt i netop brugeroplevelser med brintbiler.

I brugerpanelet var bl.a. Mia Nyegaard, Socialborgmester i Københavns Kommune (B), som har valgt en brintbil som borgmesterbil og hun er glad for sin grønne bil, som på mange måder minder om en helt almindelig bil:

”Den har fire hjul og et rat, så på den måde er det som at køre i en helt almindelig bil – bare lidt lækrere. Jeg er glad for, at jeg på denne måde kan bidrage til den grønne omstilling. Bæredygtighed skal være et kendetegn for København som storby og det skal vi arbejde på alle de steder, hvor det giver mening, så vi som by er helt i top, når det gælder den grønne omstilling” siger Mia Nyegaard.

Der var generelt kun roser til brintbilerne både på Bornholm og blandt interviewpersonerne i rapporten. Rådhusbetjenten Flemming Dam og Socialborgmester Mia Nyegaard betragter begge bilerne som deres kontor, og de vægter komforten, lydløsheden og rækkevidden tungt, sammen med den gode følelse det giver at køre uden at udlede partikler og CO2:

”Jeg synes, at det er rart, at når vi kører ud til borgerne, og når jeg har en borgmester på bagsædet, at vi så kan sende et grønt signal og vise, at vi tager et ansvar”, siger rådhusbetjent Flemming Dam.

Den eneste nævneværdige torn i denne sammenhæng er sårbarheden som brintbilist i forhold til infrastrukturen. I Danmark har vi verdens første og eneste landsdækkende netværk af brinttankstationer, og selvom det giver gode forhold til de danske brintbilister, så er man naturligvis mere udsat for f.eks. driftsnedbrud og lignende, end man er som konventionel bilist.

I forlængelse heraf bevægede diskussionen sig i retningen af, hvilke initiativer der skal sættes i verden for at udbrede brintbilisme og forbedre infrastrukturen og her er der enighed i branchen om, at der er behov for et større holistisk blik på sektoren og at nøglen til udvidelse af infrastrukturen bl.a. skal findes i at få mere tung transport over på brint.

Den netop offentliggjorte rapport ”At køre på brint – et brugerperspektiv på brintbiler” indeholder perspektiver fra både privatbilister og folk, der kører brintbil i forbindelse med deres arbejde.
Rapporten er udarbejdet som et led i det EU-finansierede projekt Hydrogen Mobility Europe (H2ME).

Læs hele rapporten online, eller download den i pdf-format her.

For yderligere kommentarer kontakt:
Direktør i Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen på tlj@brintbranchen.dk eller +45 2623 9443.