[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Gabriel Wergeland Krog leder prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy». Foto: Klima Østfold

Norges første utslippsfrie anleggsplass i Olav Vs gate i Oslo, har fått bistand fra Cleancons ekspert på fossilfrie maskiner, Gabriel Wergeland Krog.

Den elektriske gravemaskinen ble lånt ut til anlegget i Olav Vs gate. Foto: Klima Østfold

Krog leder Klima Østfold-prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy». Prosjektet har lånt ut en 25-tonns batterielektrisk gravemaskin fra Pon Equipment til entreprenøren i Olav Vs gate.

Den batterielektriske gravemaskinen beskrives som fremtidens maskin for anleggsplasser i større byer med strenge utslippskrav. Og Norges hovedstad er en av byene med sterke ambisjoner om utslippskutt.

I 2016 kom 30 prosent av utslippene i Oslo fra anleggsmaskiner. I 2025 skal alle bygg- og anleggsplasser i Oslo kommune være utslippsfrie. Dette krever en drastisk omlegging av maskinparken, slik vi kjenner den i dag.

Offentlig initiativ
Alle kommunene i Sørøst-Viken (tidligere Østfold og Follo) har forpliktet seg til fossilfri transport innen 2030. Dette var også utgangspunktet for etableringen av prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy, som ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg Norge-Sverige.

Biogasslastebilen har blant annet vært lånt ut til NCC. Foto: Mari Wæraas, NCC

Prosjektet låner ut maskiner som drives av elektrisitet, biogass eller hydrogen, for å få flest mulig maskinbrukere til å se lyset. Utleien omfatter alt fra elektriske hjullastere og gravemaskiner til batteri- og biogassdrevne lastebiler og mindre arbeidsmaskiner. Prosjektområdet dekker alle kommunene i Viken, Oslo, Buskerud, samt Vestfold og Telemark.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra låntagerne. Flere av dem sier at tilsvarende maskiner vil være aktuell ved neste innkjøp, sier Gabriel Wergeland Krog.

Korntørke som byggtørker
Krog har også en mobil korntørke fyrt med trepellets, som er til utlån. Når det er lite behov for tørka i landbruket, kan den gjerne disponeres av andre.

– Korntørka er glimrende til bruk som byggtørker på byggeplasser, forteller han.

Den siste tiden har den gjort nytte for seg under byggingen av nye Orbit Arena på Jessheim.

Korntørka ble kjørt med biogasslastebilen til Jessheim for å brukes som byggtørker på nye Orbit Arena. Foto: Klima Østfold

Krog viser til at bruk av fossilfrie løsninger ved tørking og varming av bygg er et viktig tiltak for å nå målet om et fossilfritt samfunn. Fyring med trepellets sparer enorme mengder diesel, påpeker han.

I sommer fikk prosjektet en elektrisk lastebil. Den står denne høyt på ønskelisten hos mange kommuner. Lastebilen som går på biogass er også blitt et attraktivt låneobjekt.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]