[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Foto: © Trelleborgs kommun

Trelleborgs kommun ansluter sig till Nordic Hydrogen Corridor. Kommunen blir därmed den första av åtta städer att kvalificera sig som nod i en EU-finansierad vätgaskorridor mellan de nordiska huvudstäderna.

Nordic Hydrogen Corridor (NHC) är ett initiativ för vätgas inom transport i Sverige och delfinansieras av EU-programmet Connecting Europe Facility (CEF). Initiativet inkluderar bränslecellsfordon samt produktion och distribution av grön vätgas. Bakom projektet står Vätgas Sverige, Statkraft, Everfuel samt fordonstillverkarna Hyundai och Toyota.

I det samarbetsavtal som nu upprättats inkluderas en vätgastankstation i Trelleborg, uppstart av en första flotta bränslecellsfordon och fortsatt arbete för nollemissionstransport.

– Trelleborgs ambitioner är att successivt öka andelen vätgasfordon i den egna flottan och upphandlade tjänster för att bli en föregångare i Sverige vad gäller nollutsläppsfordon, säger Mikael Rubin, Kommunstyrelsens ordförande.

Trelleborgs kommun har under flera år jobbat med att sänka andelen fossila bränslen som används i den egna fordonsflottan för att minska klimatpåverkan. Stadsbussarna som Skånetrafiken kör i Trelleborgs stad går sen helt nyligen på el.

–  Vätgas ska vara en nyckelteknik för att genomföra Trelleborgs ambitiösa energiplan. Vi kommer bland annat utreda möjligheterna till en produktionsanläggning för grön vätgas i Trelleborgs hamn, säger Fredrik Geijer, Kommundirektör.

– Vi är mycket glada att välkomna Trelleborg in i samarbete med projektet. Här finns en stark framåtanda och stor potential att nå en emissionsfri transportsektor, säger Björn Aronsson, projektledare NHC.

Omkring 40 kommuner och städer har uttryckt sitt intresse att delta i NHC. Partnerna inom NHC arbetar vidare med att utreda de mest kvalificerade orterna innan man fattar investeringsbeslut och går över i implementeringsfas. Den totala budgeten uppgår då till 200 miljoner SEK.

 

För mer information kontakta:

Mikael Rubin, Kommunstyrelsens ordförande Trelleborg
0410-73 44 38 Mikael.Rubin@trelleborg.se

Carl Koinberg Henrikson, Projektledare Trelleborgs kommun
0410-73 44 44 Carl.Koinberg-Henrikson@trelleborg.se

Björn Aronsson, Projektledare NHC/Verksamhetsledare Vätgas Sverige
0704-71 99 50, bjorn.aronsson@vatgas.se[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]